Ofte stilte spørsmål

1. Hvorfor er det advarsler på etikettene når dette er rene og naturlige produkter? Betyr det at de er farlige? Og kanskje ikke så rene allikevel?

Vi har strenge sikkerhetsangivelser for produkter som selges i Norge og EU, noe som heldigvis gjør det trygt for oss forbrukere.

Blant annet skal det være faremerking der dette er nødvendig som f.eks på duftprodukter til huset. Denne type produkter skal merkes i henhold til gjeldende lovverk innen det felleseuropeiske kjemikalieregelverket CLP og REACH, nettopp for å sikre trygg bruk av produktene.

Disse setningene kan f.eks henvise til at man må unngå å få produktet i kontakt med øynene, eller at man kan få en allergisk reaksjon hvis man skulle være allergisk mot en av ingrediensene.

Når det er sagt så betyr det ikke at produktet eller innholdet behøver å være farlig eller spesielt sterkt, men det kan rett og slett være så enkelt at produktet for eksempel inneholder en eterisk olje som kan være irriterende hvis du får den rett på huden i ufortynnet form, eller alkohol som selvsagt kan være brannfarlig.

Advarselen om brannfare er der da du må unngå at produktet kommer i kontakt med en åpen flamme. Alle produkter som inneholder alkohol, enten det er et glass rødvin eller en romspray, vil kunne være brannfarlig hvis brukt feil. Og siden en romspray er et duftprodukt til hjemmet så skal etiketten da ha en advarsel i følge CLP og REACH.

Andre eksempler på advarsler som finnes på etikettene kan for eksempel omhandle eteriske oljer. Inneholder f.eks en romspray eterisk lavendelolje vil du kunne finne en advarsel på etiketten da denne oljen i ufortynnet form ikke skal brukes rett på huden. Gjelder dette en romspray så må derfor produktet ha en sikkerhetssetning på etiketten pga oljens egenskaper. Dette selv om du ikke skal spraye den på huden din..

Regelverket er der for å gjøre alle produkter så trygge som mulig for deg som forbruker - selv om det ferdige produkter ikke nødvendigvis er farlig eller spesielt sterkt.

.

2. Jeg kan vel ikke reagerer på dette produktet for det er jo et naturprodukt?

Man kan aldri garantere at ingen kan reagere på et produkt enten det er et naturprodukt eller ikke. Hvis du mot all formodning skulle reagerer på produktet så betyr det mest sannsynlig at du er allergisk mot noe i produktet. Akkurat som noen er allergiske mot pollen kan man også være allergisk mot f.eks lavendel eller en annen eterisk olje. Da vil man selvsagt kunne reagere. Det betyr nødvendigvis ikke at det er noe galt med selve produktet.

.

3. Hvorfor er ikke produktet 100% naturlig når det er et naturprodukt? Hvorfor inneholder det konserveringsmidler, og er disse farlige?

Det er fullt mulig å lage 100% naturlige produkter, men da vil levetiden på produktene være veldig kort. Litt som en tomat som sakte råtner. Det må derfor være noe mer enn bare naturlige ingredienser i produktet sånn at det ikke blir dårlig. Dette er en trygghet for deg som forbruker. Men når det er sagt så er de ingrediensene som brukes alltid milde, helt trygge, og helt vanlige. Konserveringsmidlene er der for å passe på at produktet holder seg. Disse er også milde og helt trygge. Som et eksempel bruker Durance ofte et konserveringsmiddel som også brukes i yoghurt. Alle ingredienser som brukes er selvsagt godkjent innen EU/EØS.

.

 4. Produktet mitt har endret farge, eller konsistens. Er det noe galt med produktet?

Da produktene inneholder eteriske oljer og andre vegetabilske oljer vil man kunne oppleve at dette skjer. Disse oljene er ikke syntetiske så de reagerer akkurat sånn som andre ting i naturen. De reagerer på lys, temperatur, luft, osv. Dette er et kvalitetstegn da det forteller deg at produktet inneholder rene naturlige ingredienser. 

Her er noen eksempler:

- Noen duftlys, sånn som for eksempel ett som inneholder eterisk olje fra vanilje, vil etter en stund kunne bli litt gulere i voksen da de eteriske oljene reagerer på lys. Voks som ikke reagerer på lys inneholder vanligvis solfilter for å unngå dette, våre lys har ikke solfilter da vi ønsker at våre lys skal være så miljøvennlig som overhode mulig.

- Har du ett hvitt såpestykke som inneholdt eterisk kamilleolje vil dette såpestykke etter hvert mest sannsynlig endret seg fra hvitt til lyse rosa hvis det blir utsatt for sollys. 

- Et vanlig spørsmål gjelder tøymykneren fra Durance. Ja, denne blir tykkere når den står, og særlig etter at den er åpnet. Men, det forringer ikke kvaliteten – det er kun de eteriske oljene som spiller inn. Så altså kun kosmetisk. Bruk den som den er eller tilsett litt vann, og den er like god i bruk!

- Vi opplever også hver eneste vinter at f.eks de flytende såpene endrer farge og konsistens pga kulde under transport. Det du ser her er rett og slett de eteriske oljene som blir kalde. Rist litt på såpen, sett den i et temperert rom og vent en dag eller to så blir den like fin igjen. Kvaliteten påvirkes ikke, dette er kun kosmetisk og såpen blir helt normal igjen når den har stått litt i romtemperatur.

Dette var selvsagt bare noen eksempler, men det finnes mange liknende tilfeller og sånn vil det alltid være med produkter som inneholder rene, naturlige ingredienser. De er naturlige og vil reagere på omgivelsene.

.

5. Det står at det er parfyme i produktet. Hva betyr egentlig det? Og er det noe negativt?

Mennesker har lagd parfymer siden oldtidens Mesopotamia, og ordet selve ordret, parfyme, skriver seg fra latinsk perfumare, som betyr "å gjennomrøyke" - altså å sette lukt på. De første parfymene var relativt enkle eteriske oljer fra blomster og krydder med lav konsentrasjon.

Her i Norge forbinder vi gjerne ordet parfyme med noe som sprayes rett på huden - altså en parfyme som du sprayer deg med for å dufte godt. Men ordet parfyme er egentlig kun en fellesbetegnelsen for duft, og i de aller fleste andre Europeiske land, som for eksempel Frankrike, brukes ordet parfyme også når de refererer til ingredienser som gir duft i alt fra såper til tøymyknere.

Alle produkter bygges opp med en rekke ingredienser. Blant disse ingrediensene vil det også være ingredienser som skal gi produktet en god duft. Disse ingrediensene settes gjerne under samlebetegnelsen parfyme, så står det at et produkt inneholder parfyme så betyr dette rett og slett duft. Disse duftene er oftest laget av eteriske oljer eller andre naturlige oljer - det betyr altså ikke parfyme i den formeningen vi kanskje tenker på her i Norge og behøver ikke å være noe negativt.

.

.

6. Jeg har fått en Alepposåpe og den veier 185g og ikke 190g. Hvorfor står står det da at den veier 190g?

Alepposåpene er 100% håndlaget og skjæres manuelt opp i såpestykker. Dette skjer ved at en person har på seg et skøyteliknende redskap på foten og en til to personer så drar denne personen over såpemassene slik at såpestykkene skjæres opp. Etter dette blir hvert såpestykke manuelt merket med såpeprodusentens stempel ved at dette hamres inn i såpen.

Når de skriver at såpene veier 190g så betyr dette at såpene minimum veier 200g ved oppskjæringen. Såpene fortsetter å tørke (minimum 9 måneder) også etter at de er kuttet opp i såpestykker, og jo mer vann som forsvinner fra såpen jo lettere blir såpen. Dette er årsaken til at såpene varierer noe i vekt, men du får allikevel like mye såpestoffer og oljer i alle såpene.