Hvordan virker såpe?

Såpe løser opp fett – men hvordan fungerer egentlig såpe og hva er vitenskapen bak?

Som de fleste vet er såpe er et veldig effektivt rensemiddel, både for kropp og hender. Men ikke bare renser det, det ødelegger også bakterier og virus.

Så hvordan fungerer såpe?

Grunnregelen er: olje & vann går ikke sammen!

Når vi vasker med såpe fjerner vi det ytre laget av oljer og fett, og dette er der bakteriene holder til. Ved å vaske med såpe skyller man dette rett og slett bort fra huden. Oljer og fett er kjent som "ikke-polare" forbindelser, noe som betyr at de ikke kan oppløses med vann alene. Dette kan bare gjøres hvis vi vasker med noe som kan festes til fettmolekyler. Såpe virker da den blander seg med både vann og med olje. 

Hvorfor?

Såpemolekylet har to forskjellige ender, den ene enden binder seg med vann og den andre som binder seg til fett og olje. Når smuss eller olje blandes med såpevann, legger såpemolekylene seg inn i små klynger. Den vannelskende delen av såpemolekylene holder seg til vannet og de oljeelskende delene holder seg til oljen og fanger olje i midten. Såpemolekylene danner da en barriere som fanger bakteriene i midten. Når såpevannet skylles bort, skylles også fettet og smusset som er fanget bort sammen med såpen.

Såpe vasker alt!

Derfor – når du vasker med såpe og vann, så griper såpemolekylene tak i fettmolekylene og de forsvinner ut med skyllevannet. Dette er den viktigste årsaken til at såpe fungerer så godt for å vaske og rense. Såpe vasker bokstavelig talt alt av huden.

Men, såpe fungerer ikke bare mot bakterier! Den bekjemper også virus! Dette skyldes at såpemolekyler festes til fettmolekylene i viruset og rett og slett drar viruset fra hverandre.

Denne artikkelen fra Aftenposten i mars forklarer det ganske så greit:https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/OpAW4V/vanlig-haandsaape-fungerer-faktisk-mye-bedre-mot-koronavirus-enn-antibac

Vasking med varmt vs. kaldt vann

Har du noen gang lurt på hvorfor det er lettere å rengjøre smuss og fett i med varmt vann enn kaldt vann? Det er rett og slett fordi fett og oljer mykner eller smelter i varmt vann, noe som gjør at de kan feste lettere til den vannelskende enden av såpemolekylet. Noe som gjør det det lettere å skylle bort. Så velg alltid varmt vann hvis du har muligheten til det!